През последните години на пазара в България се появиха нови екзотични плодове. Един от тях е авокадото. Любителите на плода го използват за приготвяне на чудесни салати и ястия.
Няколко думи за произхода на авокадото
Авокадото е натурален и изключително полезен тропичен плод. Той е с формата на круша, има зелена кора и узрява след жътва. Думата „авокадо“ идва от мексикано-испанската дума aguacate, която на свой ред е заимствана от думата на Ацтеките – ahuácatl (тестис – заради формата на плода). Авокадото е познато на Ацтеките като „плод за плодовитост“.
Как да изберете перфектното авокадо за вас
Избирайте авокадо с тъмно зелен цвят и с неравна структура. Когато леко се натисне, плодът трябва да е мек и устойчив. Когато се разреже на две, цветът от вътрешната страна трябва да е зелен и нежно се трансформира в маслено жълто около костилката. Авокадото се сервира свежо след като се обели. Няма нужда да минава през термична обработка.
Любопитно за авокадото:
Авокадото е плод, а не зеленчук.
Някога авокадото се е смятало за луксозна храна, сервирано на кралското семейство.
В Бразилия авокадото се прибавя към сладоледа.
Филипинците пият пюре от авокадо, захар и мляко като десерт.
Авокадото още е наричано Алигаторска круша, заради своята форма и зелената му кора.
Източник: Първите седем безплатно месечно списание и онлайн ежедневник за ново поколение родители.
Няма коментари
В момента няма коментари за Алигаторска круша, известна още като АВОКАДО. Ще се радваме да добавите мнението си.