Турска мусака с патладжани

От Tochka. Категория: Акцент, Рецепти

Tagged: , ,

Turska musaka s patladjani-3

Публикувано на: 29 август, 2012 , Няма коментари

Балканската кухня е истинско пиршество на смесванията. Затова и не е никак чудно, че рецептата за мусака се появява във всяка страна на полуострова, като безспорно турският вариант е един от най-интересните. В него заливката липсва, за сметка на обилното количество месо, патладжани и домати.

Необходими продукти за 8 порции:

1.5 кг патладжани

4 с. л. краве масло

3 глави лук, нарязани на ситно

500 г агнешка кайма

1 връзка магданоз, нарязан на ситно

600 г домати

2 зелени чушки, нарязани на кръгчета

2 червени чушки, нарязани на кръгчета

сол на вкус

пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1.Патладжаните се обелват на ивици и се нарязват на кръгчета, поръсват се обилно със сол и се оставят да престоят около 20 мин.

2.В половината от маслото се запържва лукът. Добавя се каймата и се разбърква, докато остане само на мазнина. Подправя се със сол и черен пипер и се сипва половината количество от доматите, обелени и нарязани на ситно. Оставя се да поври 5-6 мин.

3.Патладжаните се изстискват, подсушават се и се изпържват в останалото масло. Подреждат се на дъното на тавичка. Отгоре се слага каймата, предварително смесена с магданоза, след което се редят чушките и останалите домати, нарязани на кръгчета.

4.Всичко се залива с 4-5 с. л. гореща вода, покрива се с капак или фолио и ястието се слага да се пече в загрята на 180°С фурна за 20 мин. След това капакът се отстранява и мусаката се допича още 10 мин.

Вариации:

1. Прибавете слой варени картофи, нарязани на кръгчета.

2. Направете мусаката с телешка кайма.

3. Залейте с червено вино, вместо с вода.

4. Добавете към каймата нарязан спанак.

Източник: сп. “Меню”

Автор Tochka

Разгледайте статиите от

Няма коментари

В момента няма коментари за Турска мусака с патладжани. Ще се радваме да добавите мнението си.

Публикуване на коментар