Цветята не се чувстват добре в саксии

От Tochka. Категория: Домът, Хоби

Tagged: ,

цветята не се чустват добре в саксии

Публикувано на: 6 юли, 2012 , Няма коментари

На конференция на Дружеството по експериментална биология учени от изследователския център в Юлих, Германия, са обявили резултатите от проучвания, показващи, че растенията в саксии се чувстват по-зле, отколкото на свобода.

За да направят тези изводи, изследователите са прибягнали до магнитно-резонансна томография /МРТ/, предаде Компюлента. Учените са извършили изследванията си, подтикнати от зародила се преди време идея растенията да бъдат засаждани в саксии, за да се гарантира оптималното съотношение между използваната земя и продуктивността им.

Според някои специалисти, привърженици на това схващане, площта, заемана от кореновата система, не съответствала на количеството полезни продукти, които растенията дават. Германските учени обаче са стигнали до извода, че в действителност това не е така. Не съществува саксия, която би удовлетворила едно растение. Или тя трябва да бъде толкова голяма, че самото понятие саксия губи смисъла си. МРТ е позволила на учените да наблюдават водата в корените на растенията и да видят как те се разпределят под земята. В експеримента са използвани захарно цвекло и ечемик.

Според изследователите, след като корените достигнат края на саксиите, те пращат сигнали до наземната част и тя забавя растежа си, намалява се и добивът. В серия от експерименти учените са сравнили растежа на общо около 80 вида и при всеки отделен случай удвояването на размера на саксията е довеждал до удвояване на размера на самото растение. С други думи цветята в саксия могат да бъдат сравнени с птичките в клетка.

Ограниченията предизвикват стрес и организмът не се чувства добре. Затова, ако искате цветето ви да е прекрасно, го засадете в градината.

Автор Tochka

Разгледайте статиите от

Няма коментари

В момента няма коментари за Цветята не се чувстват добре в саксии. Ще се радваме да добавите мнението си.

Публикуване на коментар