По-малко храна – по-дълъг живот

От Tochka. Категория: Здраве, Здравословно хранене

Tagged: , ,

По малко храна по дълъг живот

Публикувано на: 3 юли, 2012 , Няма коментари

Нови изследвания сочат, че формулата за дълъг живот се състои в намаляване на количеството храна. Приемът на по-малко калории може да забави процесите на стареене и да осигури защита срещу свързани с възрастта заболявания като деменция, рак и диабет тип 2.

Резултатите от проучванията показват, че за да има полза за здравето, е необходимо приемът на калории да се намали с до 40 процента.

Авторите на първото проучване от Университетския колеж в Лондон са изследвали генетични и свързани с начина на живот фактори като хранене, за да разработят методи за противодействие  на процесите на стареене. В експерименти с мухи и малки животни като мишки и плъхове, които имат сходни генетични характеристики с човека, учените са установили, че продължителността на живота може да се увеличи с 30 процента или 20 допълнителни години, ако се ограничи количеството на храната.

“Ако намалите храната на един плъх с 40 процента, продължителността на живота му ще се увеличи с между 20 и 30 процента. Ако този модел е приложим при човека, това се равнява на 20 допълнителни години живот”, казва д-р Матю Пайпър от изследователския екип.

Второто проучване на специалисти от института “Бък” в САЩ показва, че ограничаването на консумираната от мухи храна е свързано с подобрен метаболизъм на мазнините в мускулите и
повишена физическа активност – ключови фактори за дълголетие.

Изследователите допълват, че за благоприятен ефект върху здравето е необходимо хората да увеличат физическата активност.

Учените отбелязват, че изследванията върху ограничаването на  количеството на храната и ползата от него за дълъг живот на този етап са само теоретични. “Все още не можем да кажем дали и кога те ще бъдат приложими за човека”, казва д-р Пайпър.

Автор Tochka

Разгледайте статиите от

Няма коментари

В момента няма коментари за По-малко храна – по-дълъг живот. Ще се радваме да добавите мнението си.

Публикуване на коментар