236 хиляди долара за пръстена на Джейн Остин

От Tochka. Категория: Аксесоари

Tagged: , ,

златният пръстен на Джейн Остин

Публикувано на: 8 юли, 2012 , Няма коментари

Златен пръстен с тюркоаз, принадлежал на британската писателка Джейн Остин, бе продаден на търг в Лондон от аукционната къща “Сотбис” за 236 557 долара, или пет пъти над предварителната му оценка, предаде Ройтерс. Бижуто с овалния камък предизвика оспорвано наддаване между осем кандидат-купувачи, но накрая бе закупено с оферта по телефона от анонимен частен колекционер.

“Семплият пръстен на Джейн Остин красноречиво говори за нейния свят. Цената, постигната на търга, и огромният интерес, който предизвика лотът, е забележително доказателство за видното мястото на писателката в нашето литературно и културно наследство”, заяви д-р Гейбриъл Хийтън, специалист по ръкописите към “Сотбис”. Джейн Остин е една от най-известните британски писателки от 19 век. Тя никога не е била омъжвана и не е имала деца. След смъртта на Джейн Остин пръстенът й е останал в семейството.

Изследователите не са знаели за съществуването му, докато наследниците на авторката на романите “Гордост и предразсъдъци”, “Разум и чувства”, “Ема” не решили да продадат бижуто. То е една от малкото останали лични вещи на Остин.

На търга “Английска литература, исторически и детски книги, илюстрации”, организиран от “Сотбис”, бе продадена и сребърна табакера на Агата Кристи за 8 700 долара. Аксесоарът от времето на английския крал Джордж Пети бил подарен на саксофониста Робърт Лиминг през декември 1926 година, след знаменитото “изчезване” на писателката, когато тя страдала от амнезия. Музикантът разпознал Агата Кристи в провинциален хотел, където свирел, и съобщил на полицията. В знак на благодарност получил сребърната табакера с гравиран надпис от Агата Кристи и нейния съпруг.

Автор Tochka

Разгледайте статиите от

Няма коментари

В момента няма коментари за 236 хиляди долара за пръстена на Джейн Остин. Ще се радваме да добавите мнението си.

Публикуване на коментар