Бананите един особено полезен и хранителен плод

От Tochka. Категория: Продукти

Tagged: , ,

дете с банани

Публикувано на: 17 юли, 2012 , Няма коментари

Бананът е плод, който винаги е актуален и всички много обичат. Той е особено полезен и хранителен, а понякога един банан може да замести и цяло едно хапване. Затова научете повече за тези плодове и за качествата им.

Много е любопитно, че бананите всъщност са тревисти растения. Звучи странно, защото при споменаването им всички си представяме дървета, с разпръснати по тях жълти плодчета. Бананът е трева, чието стебло напомня палмовите клони. Затова властва масовата заблуда, че бананите растат на дървото палма. Гроздовете (до 300 банана на всеки) се режат зелени. Те зреят по време на транспорта им. Бананите притежават различен цвят, когато узреят — най-често са жълти, но могат да бъдат червени и розови в зависимост от вида и сорта. До нас достигат като снопове от 5 до 8 банана.

Първоначално бананите са култивирани в Югоизточна Азия. В Малайзия, Китай, Индия и други страни бананите се считат за свещени плодове – заради силните им хранителни стойности и множеството полезни и лековити ефекти. Банани се отглеждат основно в тропическите области, но при подходяща температура и грижи могат да растат и на много други места. Едва през 16 век са пренесени в Централна и Южна Америка и днес ние получаваме банани главно от Колумбия, Панама и Еквадор. САЩ и Европейският съюз са основни световни вносители.

От кулинарна гледна точка бананите биват десертни (когато са напълно узрели – жълти и сладки) и банани за готвене (недоузрели, зелени).

Интересно е, че в незрелите зелени банани се съдържа неразтворимо нишесте, което се усвоява трудно и често предизвиква стомашни неразположения. В жълтия зрял банан, който консумираме директно (зеленият се използва за готвене в някои национални кухни), нишестето се превръща в захар.

Бананите съдържат много минерали – калиий, натрий, желязо и фосфор, витамините В1, В2, РР, Е, С, както и бета каротин. 100 г банани са източник на 376 мг калий. В тях има немалко количество захар, особено при по-узрелите или презрелите банани. Те са и добър източник на белтъчини, баластни вещества и пектин. Полезни са за мускулите ни, черния дроб, мозъка, костите и зъбите. Препоръчват се и при проблеми със стомаха, тъй като са деликатен и нетвърд хлебен плод.

Източник: Първите седем безплатно месечно списание и онлайн ежедневник за ново поколение родители.

Автор Tochka

Разгледайте статиите от

Няма коментари

В момента няма коментари за Бананите един особено полезен и хранителен плод. Ще се радваме да добавите мнението си.

Публикуване на коментар