Моят избор на здраве –

От Tochka. Категория: Имена

Tagged: , ,

Angelina-Jolie

Публикувано на: 30 май, 2013 , Няма коментари

Една разтърсваща история от самата Анджелина Джоли в първо лице, единствено число за решението да си направи двойна превантивна мастектомия. Това е разказ, който всяка жена трябва да прочете.

Майка ми се бори с рака почти десетилетие и накрая почина на 56. Тя издържа да види едва първите си внучета и да ги подържи в ръце. Но другите ми деца никога няма да имат възможността да я познават и да разберат колко мила и прекрасна беше тя.

Често говорим за нея като за Майката на мама и често се опитвам да им обясня за болестта, която я отне от нас. Те ми питат дали това ще се случи и с мен. Винаги съм им казвала, че не трябва да се притесняват, но истината е, че аз нося „лошия” ген BRCA1, който рязко увеличава риска да развия рак на гърдата и рак на яйчниците.
Лекарите оцениха риска да се разболея от рак на 87 процента за рак на гърдата и 50 процента за рак на яйчниците, въпреки че рискът е различен при всяка жена.
Само определен процент от раковите заболявания са резултат от генна мутация. Тези с дефектен ген BRCA1 имат 65 % риск от развиване на болестта.
След като разбрах, че такава е реалността за мен, реших да съм проактивна и да сваля до минимум риска – доколкото мога. Взех решение да направя превантивна двойна мастектомия. Започнах с гърдите, тъй като рискът от рак на гърдата беше по-висок при мен, а и операцията е по-сложна.
На 27 април приключих тримесечните медицински процедури по мастектомията. През това време успях да запазя процедурата в рамките на семейството си и да продължа с работата си.
Но сега пиша за това, защото се надявам, че е важно за всички жени да знаят за това и да им помогна чрез своя опит. Ракът все още е дума, която предизвиква страх в сърцата на хората и усещане за безпомощност. Но в днешни дни е възможно чрез кръвен тест да се изследва риска от развиване на тази болест и да се предприемат мерки.
Аз самата започнах процедурите на 2 февруари, с манипулация, наречена „запазване на зърната”, която изследва гръдните тъкани зад зърната и и предизвиква по-обилно кръвоснабдяване на мястото. Тази процедура е болезнена и причинява много синини и травми, но увеличава шанса за запазване на зърната.
Две седмици по-късно ми бе направена по-сериозната операция, при която лекарите отстраниха тъканите на млeчните жлези и поставиха временни импланти. Тази операция може да трае 8 часа. Събуждаш се с дренажни тръбички и експандери в гърдите и усещането е като за сцена от научно-популярен филм. Но броени дни след опреацията се връщаш към нормалния живот.
Девет седмици по-късно е последната операция за реконструкция на гърдите с импланти. През последните години има голям напредък на тази процедура и резултатите са красиви.
Исках да напиша това, за да кажа на всички жени, че решението да си направя мастектомия не беше лесно. Но съм щастлива, че го направих. Рискът да се разболея от рак на гърдата падна от 87 % на под 5 %. Сега мога да кажа на децата си, че те няма да ме загубят заради рака.
Те са спокойни, че не виждат нищо, което да ги тревожи. Виждат само малки белези и това е всичко. Всичко останало е просто мама, същата каквато винаги е била. И знаят, че ги обичам и бих направила всичко, за да съм с тях колкото може по-дълго. В лично отношение, не се чувствам по-малко жена от преди. Чувствам се по-силна за това, че взех това решение, което по никакъв начин не отнема от женствеността ми.
Аз съм щастлива да имам до себе си партньора ми, Брад Пит, който ме обича и подкрепя. Така че, всеки, който има до себе си жена или приятелка, която преминава през същото, знайте, че сте много важна част от този процес. Брад беше с мен в болницата, където лежах всяка една минута от лечението. Успяхме да намерим моменти да се смеем заедно. Знаехме и двамата, че това е правилното решение за нашето семейство и че то ще ни сближи. Така и стана.
За всяка жена, която чете това, искам да знаете, че винаги имате възможности. Искам да дам смелост на всяка жена, особено на тези, които имат рак в семейството си, да търси информация и специалисти, които да й помогнат да направи своите информирани решения.
(…)
Избрах да не запазвам моята история в тайна, защото има много жени, които може би не знаят, че живеят в сянката на рака. Надявам се, че те също ще имат възможността да си направят генетичен тест и че ако имат висок риск, ще знаят, че имат опции.
Животът идва заедно с много предизвикателства. Т
Само тези, от които не се страхуваме, са предизвикателствата, които можем да контролираме”.
Анджелина Джоли, актриса и режисьор.


Статията е преведена от Ню Йорк Таймс: 
http://www.nytimes.com/2013/05/14/opinion/my-medical-choice.html?_r=3

Автор Tochka

Разгледайте статиите от

Няма коментари

В момента няма коментари за Моят избор на здраве –. Ще се радваме да добавите мнението си.

Публикуване на коментар