Пазаруването – удоволствие или пристрастяване

От Tochka. Категория: Well-being, Акцент

Tagged: , , , ,

Пазаруването – удоволствие или пристрастяване

Публикувано на: 10 август, 2012 , Няма коментари

От това да отидете в мола с приятелки през уикенда до това да прекарате цялата си ваканция в търсене на подаръци, пазаруването може да се нарече едно от любимите забавления за всяка жена.

Под думата пазаруване или вече навлязлото в нашия език – шопинг, повечето хора разбират купуване на нови дрехи за работа или избиране на някое бижу за приятел. За други, обаче, пазаруването е нещо повече от забавление. В някои случаи, то е реално, и и понякога пагубно пристрастяване, което може да доведе до финансова катастрофа.

Непреодолимата склонност към пазаруването и харченето на неопределена сума пари може да се дефинира като нещо, което не е в реда на нещата и което е извън нашия контрол. То, както другите пристрастявания, е свързано с импулсивността и загубата на контрол над вътрешния ни инстинкт.

Някои го определят като „шопохолизъм“ – пристрастяване, което може да бъде разрушително за нечий живот, семейство или финансово положение.

Защо пазаруването може да бъде пристрастяване, кои са предупредителните знаци и как да спрем да харчим пари на вятъра?

Никой не може да обясни защо някои хора са по-склонни да се пристрастяват към различни неща като пазаруване, алкохол, наркотици или хазарт. Нови изследвания доказват, че 10-15 % от хората са предразположени генетично, но никой не може да обясни защо?

Произходът на пристрастяването остава неясен, но фактът защо се поддаваме лесно е по-разбираем.

По някакъв начин чрез пазаруването някои хора си доставят удоволствие. Тоест – ендрофините и допамина се отключват и човек се чувства добре, а когато се чувстваме добре – искаме повече.

И така, как може да разберем дали сме преминали границата на забавлението и сме стигнали до пристрастяване:

Шопохолизъм

Със сигурност има много общи черти между шопохолизма и другите пристрастявания. Така както алкохолиците си крият бутилката, така и шопохолиците си крият покупките. Но дали това е всичко? Ето още какво може да бъде притеснително:

Харчим повече и надвишаваме семейния бюджет. Често хората харчат повече отколкото имат и навлизат в сериозни финансови проблеми. Нормалните хора биха си казали, че не могат да си позволят даденото нещо в момента. Но не и тези, които са пристрастени.

-  Импулсивно пазаруване. Хората, които са пристрастени, често купуват импулсивно, например, отиват за един чифт обувки и се връщат с 10.

Скриване на проблема. Шопохолизите често криият покупките си от другите, защото не искат да бъдат обвинявани. Дори, могат да имат тайна кредитна карта. Тъй като този проблем най-често засяга жените, когато съпругът разберат за тайните дългове на жена си, в много от случаите това води до развод.

-  Порочният кръг. Някои хора връщат покупките си, защото се чувстват виновни. Тази вина всъщност води до пазаруване и така стигаме до порочния кръг.

Последствията. Пазаруването е като всяка една друга пристрастеност – няма нищо общо с това колко човек пазарува или харчи, всичко е въпрос на последствията, до които води това. Не си задавайте въпроси като това дали когато харчите повече пари по празниците ви прави пристрастени, защото отговорът е НЕ. Но ако не може да се контролирате и пазарувате без да се замисляте – то тогава имате проблем.

Според други изследвания, това поведение може да доведе и до по-сериозни проблеми:

- Пазаруването или харченето на пари може да доведе до депресия, агресивност или чувство на самота

- Може да доведе до спор с останалите относно навиците за пазаруване

- Купуване с кредитна карта, а не кеш

- Може да доведе до лъжа за цената на покупката

Потърсете помощ

Ако забележите някои от симптомите на пристрастяването – потърсете професионална помощ. Няма стандартно лечение за пристрастяването към пазаруване, но има неща, които могат да ви помогнат. Няма бърз и лесен начин да се излекувате, но професионалната помощ е част от целия процес.

Първите стъпки, които трябва да направите са:

- Признайте пред себе си, че имате проблем

- Отървете се от кредитните карти

- Не пазарувайте сами

- Намерете си друго интересно занимание

Автор Tochka

Разгледайте статиите от

Няма коментари

В момента няма коментари за Пазаруването – удоволствие или пристрастяване. Ще се радваме да добавите мнението си.

Публикуване на коментар